top of page

Gyakran Ismételt Kérdések

Az esküvői és alkalmi ruhák, illetve öltönyök méretre készítése már nem napi bevett szokás az emberek életében, ezért is született ez az oldal, mert rengeteg kérdés merül fel az érdeklődők körében, akár a bérlés-készítés során, vagy akár már mielőtt felkeresne minket!  Igyekeztünk minél több információt tematikusan összeállítani számotokra a fesztelen és magabiztos készülődéshez.

262131_2079f210c872472c96c116e1e6293e03~mv2.jpg
2018 kozaricsviktordress logo.jpg
IMG_9446.jpg

Ruhapróbával kapcsolatos kérdések

Mikor érdemes kiválasztanom az esküvői ruhámat?

A ruha kiválasztás dátuma változó lehet, fontos tudni, hogy bérelni, vagy készíttetni szeretnél, de mivel ezt sokszor előre Te sem tudhatod, így mindenképp javasolt legalább 6 hónappal korábban felkeresni minket. Az első találkozónak nincs más feltétele, mint hogy legyen egy fix dátumotok, hisz ehhez igazodik minden, akár a ruha bérlése vagy a készítése is.

 

Van-e költsége a ruhapróbának?

Szalonunkban több lehetőség közül is választhatsz. Az általános esküvői ruhapróbának jelenleg nincs költsége. Amennyiben tervezői ruhapróbát szeretnél, vagy V.I.P. ruhapróbában gondolkozol, úgy költségek merülnek fel. Ezek részletes ismertetését, tartalmát és aktuális árait megtalálhatod weboldalunkon, illetve az online időpontfoglaló rendszerünk foglaláskor szintén megadja ezeket számodra.

 

Miben érkezzek a menyasszonyi ruhapróbára?

Nem feltétel, de ha tudsz, készülj testszínű (a te bőrszínedhez igazodó) varrás nélküli fehérneművel és melltartóval (melltartó kevésbé fontos, a legtöbb ruhánkba beépített mellbetét van). Ha sminkben érkeznél azt kérjük, hogy mosd le a próba előtt - ezt nálunk is meg tudod tenni - de mindenképp kerüld az alapozó és erős rúzs használatát. Ez azért is fontos, hisz védjük a ruháinkat, így nem kerülhet a ruha belsejébe sem a csipkékre alapozó, vagy smink okozta folt.

 

Mennyi időt szánjak a ruhapróbára?

Nagyjából egy 1,5 órás intervallummal tudsz kalkulálni, de néha tovább is tart, így általában 2 órával érdemes számolni, főleg az első alkalommal. Esküvői ruhapróba esetén igyekszünk egy jó kapcsolatot kialakítani veled, ismertetni a szalon nyújtotta lehetőségeket, megismerni téged és ezáltal feltérképezni a stílusodat is, hogy valóban a tökéletes ruhát viseld a nagy napon!

 

Hozhatok magammal kísérőt?

Szalonunk maximum 3 fő kísérőt fogad, a kényelmes és nyugodt próba érdekében ez az a maximum létszám, ahol még mindenki csak rád koncentrál. Amennyiben a mi véleményünket kérdezed, legjobb, ha akár egyedül érkezel, vagy minél kevesebb kísérővel. Hiszen amikor a férjednek igent mondtál, akkor sem kérdezted meg a barátnőidet, hogy mit válaszolj. 

A célunk az, hogy azt a ruhát találd meg, amiben önazonosnak érzed magad. Objektív tanácsainkkal segítünk a választásban, a testalkatodnak megfelelő fazon megtalálásában, de ezen túl a szubjektív ízlés már egyéni döntés kérdése, ezért jobb, ha nem bizonytalanít el senki. Bízz bennünk, mi nem személyes véleményt mondunk, hanem szakmai segítséget nyújtunk. Legtöbb esetben nem javasoljuk az azonnali döntést egy ruha mellett, hisz ez fontos esemény, nem szabad elkapkodni. Alszol rá, feldolgozod az élményeket és tiszta fejjel, biztos és megfontolt döntést fogsz hozni. A döntés a Tiéd, ennek terhét nem teheted másra, nem várhatod sem szülőtől, sem testvértől, sem barátnőktől, hogy Ők mondják meg neked, melyik az IGAZI ruha. Tanácsokkal ellátunk, és bízhatsz bennünk, távozás után magabiztosan és élményekkel tele fogsz távozni szalonunkból!

 

Hogyan képzeljem el a ruhapróbát?

A célunk, hogy kötetlen hangulatban teljen a próba, ezért bátran lehet az édességes dobozunk felé nyúlni. A próba során megkínálunk kávéval, hűsítőkkel, sőt, ha pezsgőznétek, azt is jelezheted felénk. A bemutatkozást követően kicsit elbeszélgetünk az esküvői terveidről, hol lesz a helyszínetek, milyen dekort képzeltél el, és milyen szempontjaid vannak a ruhaválasztás tekintetében.

Ezt követően végig tudod nézni a kollekcióink egyes darabjait, és ki tudod választani őket próbálásra. A próba során szokott letisztulni a kép, milyen ruhát is keresel valójában, és nem ritkán olyan ruha lesz a befutó, melyre elsőre nem is gondoltál volna.

 

Hány menyasszonyi ruhát próbálhatok fel?

Mi nem korlátozzuk a felpróbálható ruhák számát, ez lehet 5, de akár 15 is. Ha még útkeresésben vagy, érdemes több fazont is megpróbálnod, hogy megtaláld azt, amit valójában keresel. Mi nem szabunk ebben határt neked, de tanácsainkkal segítünk eligazodni az útvesztőben, hogy végül a saját alkatodnak és személyiségednek legmegfelelőbb ruhát sikerüljön megtalálnod.   

 

Mi az V.I.P. vagy másnéven exclusive esküvői ruhapróba?

Szalonunkban királynőnek érezheted magad és kísérőidnek is extra kikapcsolódást nyújthatsz. A speciális próba alkalmával egy ételsorral kedveskedünk, valamint a komplett étel és italszervíz mellett 2 fős személyzettel állunk rendelkezésetekre. A próba ideje is hosszabb, 2-2,5 órás időtartamot jelent.

Pezsgővel fogadunk Titeket, jó idő esetén akár a kertben. A próba csak hétköznapokra foglalható, szombatonként nincs rá lehetőség. A próba minimum 2 fő, maximum 3 fő kísérővel kérhető, akár speciális igényekkel is (glutén-laktóz-tejfehérje vagy egyéb allergia és étkezési igényt is megoldva). A próbát 3 nappal korábban lehet legkésőbb módosítani vagy lemondani. Az online foglalási rendszerben tudod kiválasztani ezt a lehetőséget, majd a részletekről tovább egyeztetünk veled. A próba térítés köteles, a költségét előre utalással lehet megfizetni.

Szerződéssel, árakkal kapcsolatos kérdések

Hogyan zajlik a szerződéskötés bérlés esetén, kell-e foglalót fizetni?

Amennyiben nálunk találod meg az álom ruhádat, hálásak vagyunk a bizalmadért. Bérlés esetén bérleti szerződést írunk, melyben a ruha bérleti díjának 50%-os kifizetésével tudod lefoglalni a kiválasztott ruhádat az esküvőd dátumára. A fennmaradó összeget elegendő a ruha elvitelekor rendezned.

 

Mi az a kaució?

A kauciót bérelt termékek esetén kérjük. A kaució, vagy letét a bérelt termékek, főként ruha, fátyol és egyéb kiegészítők elvesztésére, vagy sérülésének biztosítására szolgál. Amennyiben a bérelt termékben kár keletkezik – főként szakadás – javítható, vagy nem javítható hiba a kaucióból részben, vagy egészben a keletkezett károk anyagköltségére és javítási munkadíjára tartható meg. A szerződésünkben ezt részletesebben és pontosan szabályozzuk. A kaució összege esküvői ruha esetén 80-100.000 Ft összeget jelent legtöbbször. A kaució megfizetése mindig az elvitelkor történik készpénzben és a visszaszállítást követően adjuk vissza – szintén készpénzben, vagy a tisztítását, javítását, a ruha helyrehozatalát követően, ha sérülés történt volna.

A ruha bérleti díja a bérlést, méretre igazítást, illetve az azt követő tisztítást foglalja magában, az esetlegesen keletkező sérüléseket nem. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy ezen sérülések általában nem szándékosan keletkeznek, hiszen sérülékeny anyagokról beszélünk.  

 

Bérlés során felmerülő kérdések

Milyen termékeket bérelhetek?

A bérlés nem csak esküvői ruhára terjedhet ki. Alkalmi ruhák bérlésére is van lehetőség, valamint kiegészítőket, öveket, fátylakat, poncsókat, zárt felsőket (templomi szertartáshoz, vagy ha hűvösebb lenne) lehet bérbe venni.

A bérlés CIPŐRE és ÉKSZEREKRE nem terjed ki. A cipők sérülhetnek, ezért csak megvásárlásra van lehetőség szalonunkból. Az ékszerek a viselés közben szintén elszíneződhetnek, és higiéniai okok miatt sem lehet bérelni, ami a cipőknél is fontos szempont.

 

Miben szállíthatom el a ruhámat?

Az esküvői, alkalmi és egyéb ruházatokat is bérlés esetén általában egy nagyobb méretű ruhazsákban, vállfán adjuk át neked, ebben könnyen szállíthatod autóban is, valamint ebben tudod tárolni a viselésig és azt követően is. Készített, vásárolt ruha esetén – vagy bérlés esetén kérésre- a ruha méretétől függően dobozban is át szoktuk adni a ruhát, szépen selyempapírba csomagolva. Ebben is hosszú távon tárolható a ruha. Ezek részleteire személyesen kitérünk akár szerződéskötéskor, vagy elszállítás előtt!

 

Vihetem-e a bérelt ruhát külföldre?

Igen! A ruháinkat sok esetében szállítják külföldi esküvőkre, de akár csak fotózásra is. Ezt kérésedre kisebb méretre is össze tudjuk csomagolni, így akár repülőn, kézi poggyászként is szállíthatod magad mellett. A ruha hosszabb bérlése esetén a bérleti díj, a visszaszállítás további pontosításokat igényelnek! Bátran kérdezz tőlünk, ha ilyen terveid vannak!

 

Mikor vihetem el a bérelt ruhámat az esküvő előtt?

Az esküvőd hetében egy előre egyeztett hétköznapi napon (ez általában kedd, vagy szerda) egy reggeli időpontra várunk a szalonunkba. Fontos, hogy hozd magaddal a menyasszonyi cipődet és minden viselt kelléket, amit ezen a napon össze tudsz nézni. Ekkor rád igazítjuk a ruhát, és napközben, ha szükséges, akár több próbával, de délutánra készre igazítva megkapod a ruhádat. Ezt megelőzően méretes próba szükséges lehet - ha a ruhán akár több, vagy komolyabb átalakításokra van szükség, ezt egyénileg döntjük el és jelezzük akár már foglaláskor feléd.

 

Mikor kell visszahoznom a bérelt ruhát?

Az esküvőt követő héten hétfőn délelőtt kérjük, hogy hozd vissza a ruhádat. A pontos napot az esküvőt megelőző hetekben lehet biztosan pontosítani. Természetesen szívesen igazodunk a fotózás napjához, ha ez korábban, vagy később lenne, de a ruha korábbi vagy későbbi bérlésétől függően tudjuk ezt biztosítani számodra, alkalmazkodva többi ügyfelünkhöz is. A ruha kedvezményes újra bérlésére is van lehetőség, ha valamilyen oknál fogva a fotózást nem tudtátok az esküvő közvetlen közelében megtartani.

 

Tisztításról nekem kell gondoskodnom?

Emiatt nem kell aggódnod, a tisztítást bérelt termékek esetén mi végezzük. A bérleti díj a tisztítást is tartalmazza. Egyedi készítésű saját- megvásárolt ruhák esetén külön egyeztetés alapján van lehetőség kérni a tisztítást szalonunktól, de természetesen elvitelkor az ezzel kapcsolatos tanácsokkal és praktikákkal is ellátunk.

 

Hogyan és kinek kell visszaszállítani a bérelt ruhát, kellékeket?

Bérlés esetén a megbeszélt időpontra várjuk vissza a bérelt ruhádat. Visszahozhatod személyesen is, de ha időd nem engedi, megkérhetsz bárkit, hogy juttassa vissza részünkre, ezt kérjük, jelöld majd meg elvitelkor, név és telefonszám megadásával. Amennyiben messzebbről érkeztél hozzánk a ruha elvitelére, úgy lehetőség van egyeztetés alapján csomagküldő szolgálattal is visszajuttatni a ruhát- extra időt és akár útiköltséget megspórolva. A kauciót annak a személynek adjuk át, aki a ruhát visszahozza, ezt később a te felelősséged Tőle átvenni. Kauciót csak készpénzben fogadunk el és készpénzben adunk vissza.

 

Egyedi tervezésű ruhákkal kapcsolatos kérdések

Egyedi menyasszonyi ruha készítésre van lehetőség nálatok?

Természetesen! Kozarics Viktor tervezőnk örömmel megtervezi álmaid ruháját, melyet egy skiccelt rajzon vizualizálva megtekinthetsz, majd együtt finomítjátok tovább a részleteket. Kiválasztjátok a csipkét, alapanyagokat, méretvételre is sor kerül, majd a tervezés fázisát követően elindul a ruha készítése. Ez is több próbát jelent, általában 2-4 alkalommal kell találkoznunk. A készítés menete függ a választott ruhától. Amennyiben egy készleten levő esküvői ruhát módosítás nélkül, vagy minimális módosítással szeretnél saját részre, úgy kevesebb egyeztetést igényel, kevesebb találkozóval is elkészülhet a ruhád, amennyiben egyedi ruhát tervezünk, ez több találkozót jelent, hisz szeretnénk, hogy az eredmény tökéletes legyen, ehhez jól meg kell, ismerjünk téged!

 

Hogyan zajlik az egyedi készítés menete?

Egyedi készítés történhet meglévő ruhánk alapján, vagy teljesen egyedi elképzelés szerint. Egyedi készítés során 2-3 alkalmas próbával mindenképp számolnod kell, mivel a ruha apró lépésekben készül el.

Első alkalommal egy méretvétel történik, ezt követően elkészül az alapruha, majd következő lépésben a csipkézés.  (Itt még van lehetőség apróbb módosításokra, változtatásokra az igényeid és alkatod szerint)

2. próbától már szükséges, hogy a választott cipőt is hozd magaddal, mert a ruha végső hosszát ez alapján igazítjuk.

Az utolsó, elviteles próba az esküvőd, vagy az esküvőd előtti héten választott hétköznapi napon történik. Ebben az esetben egy kora délelőtti érkezést szoktunk kérni, és amennyiben szükséges napközben még igazítunk a ruhán, de legkésőbb délután, estefelé el tudod vinni magaddal.  

A ruhát ruhazsákban vagy dobozban tisztán, vasalva, viselésre kész állapotban adjuk át neked, a használati utasítással és tanácsainkkal ellátva téged.

 

Budapesti találkozóra van lehetőség készítés esetén?

Az első találkozónk minden esetben Pécsen történik, hiszen a teljes kollekciónk itt áll rendelkezésre. Amennyiben a próba során a készítés lehetősége mellett döntesz, az elviteles próbát leszámítva lehetőséget biztosítunk budapesti találkozóra. Ennek a díja 20.000.- Ft/alkalom-tól, mely az utazás, Budapesti szalon és egyéb kiadásainkat -költségeket fedezi. Általában 2-3 alkalom szükséges egy egyedi ruha elkészítéséhez. Egy pécsi leutazás esetén neked is hasonló költségekkel kell számolnod, csak időben kevesebb, hisz nem neked kell utazni. A lehetőség adott, te döntöd el, hogy szeretnéd, akár alkalmanként is változhat!

A végső, elviteles próba viszont minden esetben Pécsen történik, hiszen a teljes háttér stábunk itt áll rendelkezésre, hogy az esetleges igazításokat befejezzük. 

Egyedi készítés esetén visszavesszük a ruhákat?

Nem. Amennyiben egyedileg készíttetsz nálunk ruhát, az teljes egészében a te részedre készül, nem vesszük vissza. Amennyiben nem szeretnéd megtartani a ruhát, segítünk, milyen áron és milyen fórumokon tudod továbbadni. Ha megtartod, szintén tanácsokkal látunk el, hogy tudod hosszú ideig megőrizni a ruha eredeti állapotát. A ruhák újrahasznosítására is van lehetőség, anyagtól függően akár festhető, vagy átalakítható, rövidíthető, szétszedhető (szoknya és felső részre), így később is tudod viselni más alkalmakkor.

 

Van lehetőségem személyesen is találkozni a tervezővel?

Igen. Szalonunkban előre megadott napokon (hétköznap és szombatokon is) tervezőnk Kozarics Viktor is elérhető. Hozzá is foglalható találkozó! Mikor érdemes őt választanod? Főként, ha saját vagy egyedi ruhában gondolkozol. Viktorral egy részletesebb egyeztetés, akár stylingolás is történik már az első találkozón. A tervezői próbánk térítés köteles, a költségét előre utalással van lehetőséged rendezni. A próbát lemondani/módosítani 3 nappal korábban lehetséges, ezt követően visszatérítésre nincs lehetőség.

Öltöny méretre készítés 

Kizárólag egyedi méretre készítésre van lehetőség, vagy készletről is tudok vásárolni?

Szalonunkban kizárólag egyedi, méretre készített öltönyökben és kiegészítőkben (ing, mellény, spanyolöv...) van lehetőség. Méretrsorokat nem tartunk, az öltönyök anyag és szövetminták kiválasztásával és fazon egyeztetéssel készülnek. 

Lehet öltönyt bérelni?

Nem lehet öltönyt bérelni, kivételt képez a férfi fekete smoking, amit minimális méretsorban tartunk, és amennyiben ez méretre igazítható, úgy bérelhető, ha nem megfelelő a méret, akkor ez esetben is csak méretre készítésben tudunk segíteni, saját részre.

Mi egy méretre készített öltöny folyamata?

Az első találkozó alkalmával átbeszéljük a lehetőségeket, megmutatjuk az anyag, bélés, gomb, ing anyag és további szövet anyag választékainkat, elmeséled nekünk, mik az elképzeléseid, mit szeretnél, vagy épp mi az amitől elzárkózól fazont illetően. Alkatodat, és színtípusodat is az előzőekhez hozzáadva, már fel tudjuk válzolni neked, hogy mit javaslunk, valamint  egy összeállítást készítünk, és egy árajánlatot is. Ezt követően, vagy akár már az első találkozón méreteket veszünk, ami alapján készül majd az öltöny. Az első próbát majd követi még egy próba biztosan, valamint az elviteles próbával zárul a menet. Fontos megemlíteni, hogy az apróbb részleteket a készítés közben fogjuk pontosítani, a zsebek állása, a zakó kivágása, a nadrág szűkítése, hisz ezek ha magadon látod, könyebb döntened, és mi is jobban tudjuk szemléltetni a végeredményt.

Összefoglalva: A méretes készítés egy első találkozóból áll, ahol inspirálódsz, egy méretével (lehet ugyanaz az alkalom), majd 1-2 próba és végül viszed az öltönyt és kiegészítőket!

Az öltönyt mindig ruhazsákban, tisztán adjuk át, neked már csak viselni kell!

Mennyibe kerül egy méretre készített öltöny?

Az öltöny és kiegészítők árai az anyagköltség és munkadíj alapján határozhatóak meg. Egy esküvői öltöny esetén általában zakó-nadrág-mellény kombinációban szoktak gondolkozni, egy ingben, és valamilyen nyakkendőben! Az öltöny anyagára (átlagos férfi méret esetén 3,8-4 m anyagszükséglettel számolva - anyagától függően), valamint a hozzá tartozó munkadíj átlagosan 300-400.000 Ft között mozog. Az ingadozást kevésbé a fazon, főként a választott anyag ára határozza meg. 

Hány alkalom szükséges egy öltöny elkészítéséhez?

Az első találkozót és a méretvételt leszámítva 2 próba és az elvitel napja. Minimum 3-4 hét extrém esetben szükséges, de lehetőség szerint ha már tudod, hogy esküvőt tervezel, érdemes mielőbb találkoznunk. Akár 8-12 hónappal korábban is elindulhat a folyamat. Fontos, ha külföldön élsz, a hazautazások száma korlátozott lehet, ezért is érdemes kellő időt hagyni az öltöny kiválasztására és elkészítésére is. 

Mikor kell fizetnem az öltönyt?

A megrendeléskor szerződést kötünk, és a teljes anyagköltséget valamint a méretes készítés 50%-át kell megfizesd, az fennmaradó összeget pedig elvitelkor.

Mi történik, ha később szeretném használni az öltönyt, de már kihíztam, vagy kifogytam belőle?

A készítéskor mindig figyelembe vesszük az igazítás lehetőségét, ezért későbbiekben 1-1 méretet lehet szűkíteni, vagy kiengedni. Ezt mi is, vagy bármelyik varrónő el tudja végezni! Az öltönyöket később más összeállításban, ing váltással, másik cipővel, mellény vagy zakó nélkül is lehet viselni, így nem csak egy egyszeri alkalomra készűl. 

Mennyi idővel a viselés előtt érdemes jelentkezni először?

Akár 8-12 hónappal korábban is megkereshetsz minket, de legalább 6 hónappal az esküvő, vagy viselés dátuma előtt legyen meg az első találkozó. Minimum 1-1,5 hónap szükséges, de ez már feláras esetnek számít, és gyakrabban kell méretes próbára járnod és gyors döntésre van szükség.

Csak esküvői öltönyökkel foglalkoztok?

Nem, esküvői öltönyök mellett sokan keresnek meg minket üzleti viselethez, de akár sportosabb fazonok készítésére is van lehetőség. Az esküvők esetén tanuk, örömapák vagy vendégek is megkereshenek minket.

Az öltöny mellé milyen kiegészítőket lehet választani, kérni?

Szalonunkbank az anyagból készíthető termékek - mint a különböző fazonú ingek, spanyolöv, csokornyakkendő, nyakkendő - mellett övek és mandzsetták rendelésében is tudunk segíteni. Cipőt, és fehérneműket neked kell beszerezned, de ezek stílusában és színeiben is szívesen segítünk, anyagmintákat szívesen biztosítunk a választáshoz.

bottom of page