top of page

Esküvő ruha bérlés, vagy tervezés-készítés???

Sok esetben látom a nagy dilemmát!

Rengeteg esetben már akár eltántorítva érkezik a menyasszony egyik vagy másik opciótól!

Nézzük csak végig az előnyeit és hátrányait a méretsorból vagy kollekcióból választott menyasszonyi ruháknak és a méretre készítésnek!!!

 

Először is tény, hogy nem mindenkinek való a ruha készítés, talán nem is érdemes azoknak tovább olvasniuk, akik nem tudják a tervező által készített skiccekbe beleképzelni, belelátni "a" ruhájukat, akik az anyagokat eléjük tartva, nem látják a ruha jellegét, mert ha mégis nekiállnak, lehet hogy a készítés folyamata alatt végig kételkedni fognak a tervezőben, a varrónőben, magukban...

Fontos, hogy olyan szakembereket válasszunk, akikben bízunk! Ez lesz az alapja, hisz ha elhiszem, tudom hogy a ruha tervezője/készítője számomra meg tudja alkotni a tökéletes ruhát, bízom az tapasztalatában, ismerem a munkáját, szeretem a munkásságát, szimpatikus mint embert, akkor sikeres lesz az eredmény...

Nehézség lehet még, az is- ami manapság gyakran előfordul szalonunkban is- amikor a menyasszony messze lakik szalonunktól, vagy  külföldön él, és ritkán jár haza! Egyértelműen őket sem tántorítanám el az egyedi ruháktól. Az igények alapján mindenképp egyeztetni kell hogy várhatóan hány próbát jelent majd a készítés, és mikor kell próbálni, ha ezek nem összeegyeztethetőek a hazautazásokkal,  akkor meggondolandó a siker érdekében a teljes készítés (van hogy 1-2 próbával is bátran vállalunk egyedi ruha készítést, de előfordult már 5-6 minimum próba is egy kreáció esetén- ez anyag, fazon, és személyfüggő is!) Előfordul átalakítás is, amit akár külön próbák nélkül, vagy csak az utolsó héten jelent több találkozót/próbát a menyasszonynak!

Próba nélkül soha:

- Senkinek nem javaslom, még ha bízik is a tervezőben, hogy próba nélkül belevágjon egy egyedi ruha terveztetésébe/készítésébe- pl. fotó alapján, személyes találkozó nélkül megrendelni !!! ha mégis, akkor az a készítőjéről is sokat elárul, és kicsi az esély tökéletes eredményre! Látható már sokszor egy női alak megtekintésekor, hogy mik az előnyei, és mi fog jól és mi nem fog jól állni az adott alkaton! Vizualizálni viszont az elképzeléshez akár hasonló fazonok, anyagok, színek, formák segítségével lehet a megfelelő végterméket! Ez is nagyobb biztonságot adhat hogy sikeres ruha készüljön! Segítség a megrendelőnek, segítség ez a készítőnek is! Ezen kívül még sokat számítanak a kiegészítők, hiszen egy magassarkú viselés esetén máshová kerülnek az arányok, egy megfelelő övvel, vagy egy feltűzött hajjal is máshogy állhat a ruha, pedig csak apró különbségek, de mégis!

- Egy próba során kiderül számodra is, hogy mi tetszik, mert lehet hogy fotók alapján teljesen mást képzeltél el magadnak, mint ami igazából jól áll, vagy amit felvéve kedvelsz (ez igaz akkor is valaki készletről választ)...


- Sok hölgy érkezik úgy hozzánk, hogy ő bérelni szeretne, és egy kollekciós ruhánkban gondolkozik, de nem mindenki távozik így, hisz ez a próba során derül ki sok esetben, hogy találunk e megfelelő ruhát, az elképzelések szerint, vagy készíteni fogunk (itt még nem csak az ízlés, az egyedi méretek, arányok is beleszólhatnak a döntésbe)! Van aki konkrét elképzelésekkel érkezik, ez jól is áll neki az, amit szeretne, de nem talált készleten menyasszonyi ruhát, van aki nem tudja hogy mit szeretne, de a próba során kialakul egy pontos kép, és van akinek segítenünk kell. A próbák során iránymutatást tudunk adni, ami alapján nem egy kollekciós ruhát választ készletről a menyasszony jelölt, hanem tervezés, majd egyedi menyasszonyi ruha készítés mellett dönt... Fontos az, hogy legyél nyitott!  Szeretjük, ha a lehetőségek adottak (megfelelő időtáv a készítésre, próbák lehetősége, anyagi keretek), így akár a próba elején nem fixáljuk le azt biztosra, hogy egy ruhát választunk a kollekcióból, vagy egyedi készítésnek állunk neki- ezt majd a próba eldönti! 

Mi a menete a készítésnek? - ez történik a döntés után... ha készítésben gondolkozol!

- Mindig egy rajzzal, skiccel kezdünk, valamint anyag választással és árajánlattal!- Ez rögtön a próba végén is megtörténhet, de lehet hogy eddig már többször is találkoztunk! (2-12 hónappal az esküvő előtt legalább, ezt leginkább az dönti el, hogy mikor érkezik először a menyasszony, és mikor hoz döntést, hogy saját részre készített ruhát választ)

- Méretvétel- ami személyesen szalonunkban lehet csak (1-2 fazon kivételével)- mi mérünk át, és jegyzeteljük le az összes, számunkra fontos méretet!- Itt már a cipő sarok mérete is fontos lehet, de tudnunk kell hogy tervezel e fogyást- hízást, esetleg áldott állapotban vagy-e, de ezek a készítés menetének ütemezés során is fontosak lesznek! (2-10 hónappal korábban)

- Ütemezés: Ez nagyon fontos! Mi csak akkor vállaltuk el a készítést, ha az előre egyeztetett találkozókat Te is vállaltad (ez nem fix dátumot jelent, hanem találkozót minimum számát (2-5 alkalom- ruhától függően), és tudjuk, hogy szeretnél e fogyni, vagy akár áldott állapot, vagy egyéb okok miatt várható e hízás a ruha nagy napon történő viseléséig! Ezektől függően lehet, hogy csak a ruha viselését megelőző 2 hónapban kezdjük el a készítést- pl. nagyobb fogyás esetén)- Fontos az is, ha ritkán tudsz meglátogatni minket, mert a hazajövetel ünnepek, másik rendezvények alkalmával történik csak meg, valamint a rendezvény, esküvő előtti 1-2 hétben tartózkodsz csak huzamosabb ideig közelünkben... Ez esetben lehet hogy az utolsó 2 hét lesz nagyon aktív, és akár 2 naponta ruhapróbát tartunk a siker érdekében... 

- Anyagbeszerzés, alapok szabása és összeállítás, majd első találkozó! Ennek ideje a megrendelés- szerződés aláírás és előzetes költségek megfizetése után közvetlen meg is történik...

- Újra mérés- kontroll mérés: a megrendelés és a ruha viselése között eltelt idő hosszú, fogyásban vagy, fontos, hogy tudjuk mi és hol változott, néhány centiméret is sokat jelent számunkra, hiszen tökéleteset szeretnénk alkotni!

- 1-5 próba egyeztetett időpontokban- itt már fokozatosan egyre többet láthatsz a készülő darabból! Fontos, hogy módosításokat csak részben, és bizonyos fázisokban tudunk megtenni! (2- 6 hónappal az esküvő előtt)

- Utolsó próba az elvitel előtt: 1-2 héttel, vagy 2-3 nappal az esküvő előtt (Ennek időpontja sok mindentől függ, de nem szeretjük nagyon korán kiadni a ruhadarabokat, mert az utolsó hetekben/napokban- főként menyasszonyok esetén - jellemző a fogyás... nekünk fontos, hogy a ruha méretes, és tökéletes legyen)

- Az elvitel napja- itt is fel kell próbálni még egyszer az kész ruhát, így minden kelléket is szükséges hoznod! Nagyobb ruhák esetén a felvételt neked, vagy segítődnek megmutatjuk, a viselését- a ruhában való közlekedést, leülést, lépcsőzést...- szemléltetjük! Az utolsó simítások, átvasalás, szükséges apró kiegészítők itt még némi időt jelenthetnek, is 1-2 órás szabadidőt kérünk erre, hisz közös érdek, a tökéletes ruha!

Szalonunkban az esküvőre készülő hölgyek közel fele egyedi, saját, vagy részben saját ruha készítése mellett dönt, ennek valószínű oka nem a szalonban megtalálható "kevés" (több mint 100 db menyasszonyi ruha), hanem tapasztalatunk, és az előzőekben leírtak szerinti ügymenet!

Összefoglalva hát légy nyitott, még akkor is ha korábban csalódtál már varrónőben, és nem azt kaptad egy készített ruha esetén amit vártál, ha betartod, és a választott szalon, tervező is betartja a "szabályokat" szinte elkerülhetetlen a siker, a boldog, esküvői ruhákat soha levenni nem akaró menyasszony :)

Néhány fotó inspirációnak, tervezés, rajzok, próbák, és a készítés folyamata:



Tévhitek a kollekciós ruhákról:

- Persze én csak arról tudok mesélni, hogy saját szalonunkban mi van, de persze én is hallok horror sztorikat, a csúnyán felvarrt ruhákról, a kormolt szérű égetett csipkéről, a szürke színű fehér ruhákról, a ránézésre agyon hordott darabokról...

Ha igényes szalont választasz, ezekkel nem fogsz találkozni!

-Szerelem első látásra:  Sok ara találja meg a ruháját és szeret bele első, vagy második, vagy 54 látásra- épp ki mennyit próbál, és mikor jön el a pillanat, de valakinek nem jön el a pillanat, de erről írtam korábban hogy akkor mi van :) Véleményem szerint tudunk segíteni abban, hogy meglegyen "A" ruha! Mi, mint szakemberek adjuk az objektív részét, te pedig hozzáteszek a szubjektív oldalt, de ha hagyod magad megismerni, akkor abban is tudunk majd segíteni, hogy mi az ami illik hozzád, nem csak abban, hogy mi áll jól neked! 

- A méret a lényeg, na meg az arányok: Egy konfekció mérethez közeli alkatra, főként 36-40 mérettel rendelkező menyasszonyoknak akár könnyű is lehet megtalálni, persze ha a felhozatal és az ízlése találkozik, na és persze ha az arányai is megfelelők...

- Feltétlen fotózzunk le mindent: Hát nem! Dönts "élő kép" alapján! Ha rajtad a ruha és érzed amit kell, bátran voksolj mellette, nem kell kikérned minden barátnőd és rokonod véleményét, főként nem telefonos agyon vakuzott képek alapján! Biztos nem azt választanák amit te szeretnél, így csak megzavarnak a döntésben, mindenki a saját ízlését tehát szubjektív véleményét fogja tudni közölni veled! Na azért vannak barátnők akik jól ismernek, nem is féltékenyek rád, na tőlük elfogadhatóak a tanácsok! Vigyázz, ritka mint a fehér holló!

- Mit látok a próbán, és mit viszek el az esküvőre? Hát nálunk csakis azt amit kiválasztottál! Ha nem tudjuk méretre alakítani a ruhát akkor nem is foglalhatod, ez esetben biztos hogy a ruha alapján méretes készítést javaslunk neked, már az esetben is ha kb. közel 30-40 cm-t kell a ruha aljából levágni, hisz nem minden szoknyát lehet felhajtani, de ennyit meg nem szabad levágni! Sok esetben így már más arányt is mutat a ruha! Minden esetben megmutatjuk, hogy milyen a beállított szoknya hossz, és az alapján döntünk a foglalásról is! A ruhák nincsenek "szétcincálva", lehetőség szerint 2 felhúzás után már vásárlásra kínáljuk a menyasszonyi ruháinkat! Nekünk fontos, hogy a menyasszonyok ne tucatjával ugyanazt a ruhát hordják, és neked?

- A fehér az fehér, a tört fehér az tört fehér! Szürke színt nem tartunk! Ahol tartanak annak is megvan az oka, de ezt te is észre fogod venni! Az előző pontban említettek is igazolják, hogy nálunk nincs megszürkült ruha!

- Mikor vihetem el a bérelt ruhát és mennyi időre? Az egyedi készítéssel szemben- ahol a ruha csak neked készül, a bérelt ruhát más is választhatja, de nem ugyanarra az időpontra, ezt biztosítja be a foglaló összege! Mindegy hogy pénteki vagy szombati esküvő, akár lehet hétfői, egy hétvégén biztos csak egy valaki fogja viselni ;) TE! Lehetőségeink szerint már szerdán-csütörtökön szeretjük a ruhákat átadni, és hétfőn-kedden elegendő visszahozni, de ezt előre egyeztetjük! A bérleti díj alkalomra szól, nem pedig napra! A bérelt termékekre kauciót is kell fizetni, ami visszaszállítást követően jár vissza, és nem tisztításra, hanem csak és kizárólag olyan sérülésekre, amit javítani szükséges, vagy az anyagot pl egészében cserélni! A kaució így lehet hogy csak részben, vagy egyáltalán nem jár vissza! Ez mind esküvő, és szerencse függő is! 

TÉNYEK


A kollekciós ruha nem olyan minőséget képvisel?! Nálunk biztos hogy ugyanaz a minőség, hisz a kollekciót is mi magunk készítjük, ugyanolyan gondoskodással, és anyagminőséggel!


A varrónő nem divattervező! A divattervező nem varrónő:

Fontos tisztázni, hogy ha valaki varrónőt keres fel, nem várja ugyanazt a tapasztalatot, tudást és kreatívitást, mint egy tervező személyétől! A varrónő irányítás alatt végzi a munkáját, fontos szaktudással rendelkezik, alap hogy gyönyörűen varr, ismeri a technikai fortélyokat, segíti a tervező munkáját és nagyon sok szerepe van a tökéletes végeredményben. De nem tervező... A tervező alkati és színtanácsadás ismeretekkel is rendelkezik, egészében tekint rád, ismeri a stílusokat, és sok időt szán arra is hogy megismerjen téged (a helyszínt, az esküvő stílusát... holisztikus látásmódban gondolkozik...)

Amennyiben varrőnővel készítteted esküvői vagy alkalmi ruhádat, fontos, hogy segítened kell a munkáját, irányításra szorulhat, az anyagbeszerszerzést vele közösen (sosem egymagad!) kell megtedd! Egy megásárolt vagy alakításra szoruló esküvői ruha esetén viszont egy jó varrónőre van szükséged, nem pedig egy tervezőre. Tervező akkor kell, ha egy ruhát átalakítanál... biztos ismeritek a TLC sorozatot- ahol egy tervező egy régi - általában örömanya hajdani esküvői ruháját alakítja át a menyasszony igényeire, valamint kollekcióból is választ a menyasszony!


Egy jó tervező nem árt ha tud varrni, igaz nem feltétel, ismerek olyan tervezőket, akik nem tudnak varrni. Alapvetően viszont segítség számunkra is, hisz már a tervezés során jó ismerin a készítés részleteit, így biztosan nem ígér meg olyant a tervező, amit végül nem tud elkészíteni. Amikor ismerjük az anyagokat, a kívánt végeredményt, fel tudjuk mérni, milyen tecnnika szükséges, hány próba, és mennyi időt vesz igénybe maga a készítés...

MIRE IS JUTOTTUNK?

A nagy különbség- A kollekcióból választott menyasszonyi ruha találja meg a menyasszonyt, míg egyedi készítés esetén a menyasszony találja meg a ruhát!

Az előbbi sokszor egy gyors, foglalás előtt jövő érzés, gyakran könnycseppel is jár rögtön! A készített esküvői ruha esetén, a könnycseppek pedig lehet hogy csak az esküvőn jönnek el, de nem kevésbé értékesek, csak többet kell várni rá ;)

Következő írásunk...
Aktuális
Archive
Címszavas keresés
bottom of page