top of page

Bérlés vagy vásárlás: pro és kontra

Tervezés! A legfontosabb lépés a próbák előtt, és itt nem arra gondolunk, hogy a ruha küllemét kell megtervezned! Az fontos, hogy legyél nyitott a design-t illetőleg, de nem baj, ha van már elképzelésed! Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk hasonló témával, de mindig fontos, ezért újra elővettük, korábbi blog bejegyzésünket itt olvashatod el a bérlés illetve készítés kérdésköréről, illetve menetéről.


Keretek meghatározása:

Célszerű a ruhapróba előtt eldöntened, hogy mekkora összeget szánsz a ruhádra, ez ugyanis befolyásolja, hogy bérléssel vagy inkább készítéssel kalkulálhatsz! A weboldalunkon irányárakkal segítünk ebben, de sok helyen, ahol persze van bérlésre és méretes készítésre is lehetőség, erről tudsz informálódni már előre!


Sokan ezt kellemetlen résznek érzik, pedig mi a próbákon is rá szoktunk kérdezni, ki-mennyit szán az esküvői ruhára. Ez nagyon fontos, hiszen mi sem szeretnénk olyan lehetőségeket adni, ami elképzelésednek és kereteidnek alsó részét súrolja, de nem célunk olyan irányba se terelni, ami a meghatározott kereteidet túlszárnyalja... Legtöbb esetben az ár a ráfordított munkával és plédául a csipke minőségével, kidolgozottságával arányos, különböző technikákat használunk, ami sok esetben időigényes, így költséges folyamat. Ha a keretekkel tisztában vagyunk, könnyebben adunk olyan megoldást számodra, ami minden igényedet kielégíti!


Lássuk is - pro és kontra következik:


A bérlés mellett szóló érv, hogy már az első próbánál pontosan látod, hogy milyen leszel az esküvőn, hiszen ebben az esetben csak minimális változtatásokat tudunk a ruhán eszközölni. Méretben tudunk kiengedi, vagy szűkíteni, a hosszát lehet igazítani... Egyes ruhákon megoldható a kar csipkézése és hasonló apróságok, de a teljes szoknyát, vagy csipkézést nem tudjuk megváltoztatni, ez esetben rész készítésről, vagy komplett készítésről beszélhetünk! Részkészítés lehet, ha például body részt bérelsz és hozzá egy szoknya készül, vagy épp pont fordítva...


A bérlés ellen szól, hogy egy ruhát több menyasszonynak is kiadunk, így lehetséges, hogy az általad választott dátumra már néhány ruha foglalt. Ilyenkor, ha még belefér az időbe, el is tudjuk a választott ruha mását készíteni neked saját részre - ennek készítési ideje függ az anyagok beszerezhetőségétől, a szezontól, a ruha összetettségétől is, így 1-5 hónap közötti idő is szükséges lehet - Igaz jobban szeretjük nem másolni magunkat, mindig tudunk valami személyre szólót kitalálni, akár apró változtatásokkal, vagy csak másik csipke választásával...


Akkor javaslunk készítést, ha az egyik ruhából a csipke tetszik, a másiknak a fazonja és mondjuk egy harmadiknak a szoknya része, vagy akár eleve saját elképzeléssel érkezel, sőt, ha nagyon kicsi, 36 alatti méretekkel rendelkezel, vagy 44 feletti, plus size méreteid vannak! Ekkor mindent együtt alakítunk ki, részt vehetsz a csipkék és anyagok kiválasztásában, amikből aztán olyan formában alkotjuk meg a ruhát, hogy az a te testi adottságaid és alakod leginkább kiemelje, vagy ha arról van szó, a kevésbé előnyös részeket elrejtse. Fontos, hogy együtt dolgozunk, te tudod mi tetszik, mi viszont tudjuk, melyik anyag mire képes, és milyen határok vannak, valamint a végeredmény tökéletességét előre kell látnunk!


Ha inkább a készítés lenne számodra ideális, de mégsem tudsz rá akkora összeget szánni, akkor ideális megoldás lehet egy saját body elkészítése és mellé a szoknya bérlése, ez viszont leginkább 36-42 méret között lehet megoldás, kisebb és nagyobb méret esetén a konfekciózás nehézkes, nagyobb eltérések lehetnek az alkati sajátosságok miatt, így eltérő méret esetén leginkább saját részre készítésben tudsz gondolkozni... Az elkészült ruhát megtarthatod, vagy akár el is adhatod, mindkettőre sok példát láttunk! Legtöbbször viszont nem érdemes ezt a döntés előre meghozni, mert volt aki nagyon ragaszkodott a ruhájához, és inkább megtartotta, ez viszont dilemmát okozott neki.


A készítés esetén figyelembe kell venni, hogy több ruhapróbával kell számolnod, hiszen mindent egyedileg készítünk rád. Bérlés esetén is 1-2 próba szükséges az elvitel előtt, de ha messzebb laksz, fontos kérdés, hogy meg tudod-e oldani, hogy 4-5 alkalommal beugorj hozzánk egy próba erejéig. Vidékiek esetén méretes készítés próbáira budapesti találkozókon is van lehetőség (ennek díjáról ITT tudsz tájékozódni), de fontos, hogy az első próba mindig a teljes kínálattal pécsi szalonunkban zajlik, és az elvitel szintén...
Hogy is alakultak az érvek, lássuk, mit tudunk összegezni neked:


Bérlés:

- Időd és lakhelyed nehezen teszi lehetővé a több találkozót (pl. küldöldi lakcím, tartós távollét)

- Amikor megtalálod a tökéletes ruhát, és magadénak érzed! Ezt csak próba után tudhatod meg biztosan, így mindenképp úgy érkezz, ha lehetőségeid megengedik, hogy ne dönts előre készítésről, vagy bérlésről!

- Kisebb anyagi keretet szánsz a ruhára!


Készítés:

- Ne dönts előre, hisz lehet, a próba során beleszeretsz egy ruhába, és a tükör beszédes lesz, érezni fogod, és bérelsz

- Amikor távolabb esnek a fotózás és a lakodalom vagy szertartások dátumai, vagy külföldön tartod esküvődet

- Nem találtál bérelhető ruhát, mert alkatod, vagy elképzelésed mást mutat

- Saját elképzeléseid vannak


Összegzésképp, ha egyedi elk