top of page

Tanácsok ruhapróbához...

Tisztázzunk pár dolgot, a ruhapróbákról!

- Megkérték a kezedet?

Fontos, hogy legyen dátumod, mielőtt ruhapróbára mész!

Ideális esetben 6 hónap és 12 hónap között legkésőbb kiderül az esküvő dátuma, így marad elég időd mindenre, pl. a menyasszonyi ruhára is!

- Nem a ruha az első!

Biztos, hogy nem a ruhával kell kezdened, hisz fontos a dátum, helyszín, catering (amennyiben nem étterem), fotós, videos-filmes és a zenekar kiválasztása és LEFOGLALÁSA!

- Nézz körbe!

Fontos, hogy tájékozódj, mielőtt ruhapróbára jelentkeznél be! Az interneten már alaposabban "körbenézhetsz", így kiválaszthatsz 2-3 szalont, ahova szívesen látogatsz el személyesen is!

- Kérj időpontot!

Ne állíts be hívatlanul, hisz lehet hogy épp más próbál, amikor váratlanul érkezel! A te érdeked is, hogy csak veled tudjanak foglalkozni! A ruhapróbák időtartama nálunk 1,5- 2 óra! Ennyit érdemes legalább rászánni, pláne, ha még sosem próbáltál...

- Óvd a ruhákat!

A menyasszonyi ruhák zöme fehér, és törtfehér! Különleges anyagokból készülnek, így különleges bánásmódot is igényelnek! A ruhákat általában fénytől, portól óvják! Te is segíthetsz, ha a próba elején kezet mosol, valamint smink, de főként alapozó és rúzs nélkül érkezel, mert így ezt a ruhák fel és levételekor nem kened ezekkel össze! Te sem örülnél, ha koszos ruhát kellene próbálnod! Ha többen mennek veled a próbára, az ő kezük tisztasága is fontos, hisz önkéntelenül is a ruhához nyúlnak, megsimítják...

- Próba és döntés, vagy játék az egész?

Feltételezhető, hogy a vidám hangulat mellett fontos, hogy megtaláld az igazit! Ha túl sok vendéget, segítőt, megfigyelőt viszel magaddal, már nem biztos hogy kellően tudsz az adott ruhára, és főként a szalonban dolgozóra figyelni! A próba átfordulhat könnyen mókává, de ez nem cél sem neked, sem az üzletben dolgozónak! Egyedül is mehetsz, de 2-3 főnél ne vigyél több segítőt! Jól válaszd meg kit viszel magaddal, fontos hogy segítsen a döntésben, és ne rábeszélni akarjon a saját kedvencére!

- Élőkép vagy fotó?

A fénykép és az élőben adott élmény sok esetben nem ugyanaz! Így javasolt hogy maximum 2-3 ruhát fotózz le, ha szükséges a döntés segítésében, és ha ezt az adott szalon engedi! Mindig kérj engedélyt, hisz a ruháról a szalon dönt... Ha túl sokat fotózol, akkor arra megy el a figyelem és az energia, sőt egy telefonnal vagy otthoni géppel készített fotó nem ér fel egy profiéval, így lehet hogy az eredmény elkeserítő lesz és nem pedig valós segítség! Koncentrálj a tükörre és magadra, az segít igazán!

-Első próba!

Mindig legyél nyitott, hiába van már elképzelésed és kedvenc fazonod, még nem tudhatod hogy igazán mi fog jól állni! Ez igaz fazonra, színre, anyagra és kidolgozásra is! Egy szalonban, ha szakképzett és gyakorlott segítővel állsz szemben, segítenek megtalálni a számodra legjobb megoldásokat... Minden ruha más fotón, vállfán lógva, vagy próbababán, és rajtad is!

- Miben is próbáljak!

A ruhákat alakítani kell legtöbb esetben (bérlés esetén)! Egy próba alkalmával, nem tudják az összes ruhát rád alakítani, de szemléltetni lehet, hogy hogy állhat rajtad, ha igazítva van! Ebben segítség lehet egy pánt nélküli, vagy levehető pántos melltartó, főleg ha fehér vagy test színű- így te is jobban látod a végeredményt! Ha kicsit erősebb vagy, egy alakformáló fehérnemű is hasznos lehet! Cipőt/próba cipőt a szalonok is tudnak biztosítani, de egy kényelmes kedvenc cipődet te is elviheted magaddal! A hajadat fogd össze, hogy az öltözésnél ne zavarjon...

- Abroncs vagy alsószoknya!

Ha olyan ruhát választasz, ami terjedelmesebb szoknyával bír, és külön alsó felvétele szükséges, válassz inkább sok tüllös alsót, így az abroncs merevítői biztos nem látszódnak át a ruhán...

- Ne csak ruhát, szalont is válassz!

Fontos, hogy figyeld, hogy bánnak veled! Ha nem érzed jól magad, gondold végig azt is, hogy még számtalan alkalommal kell találkoznod a helyszínnel/segítővel! A személyes szimpátia, a profizmus és a segítőkészség legalább annyit nyom a latba, mint a ruha szépsége, nem beszélve a minőségről!

- Szalon vagy internetes ruha?

Bizonyára kecsegtető lehet egy nagyon olcsó, de újnak hirdetett ruha! Viszont amit nem tudsz élőben megnézni (nem beszélve a próbálásról) nem biztos hogy jó vásár lesz! A fotó és valóság sok esetben nagyon eltér egymástól, ha mégis interneten vásárolsz ruhát, figyeld az ár érték arányt! Ha jóval olcsóbban meg tudod vásárolni a ruhát egy szalon bérleti díjához képest, erősen gondolkozz el a minőségen... Számod bele azt is hogy a szállítási költségek mellett még a ruhát alakíttatnod kell, valamint kiegészítőkre is szükséged lesz, ami extra költségeket jelenthet, nem beszélve arról, ha a vásárol ruhával nem vagy elégedett és a kukában landol... az ám csak az extra költség...

- Készítés vagy kollekció?

Egy egy összetett kérdés!

1. Olyanra bízd csak a készítést, aki ezzel foglalkozik és gyakorlott esküvői ruha készítő/tervező! Nem minden varrónő profi és gyakorlott ebben, különleges technikákat igényelhet, te sem örülnél, ha rajtad gyakorolnának igaz? Nem beszélve az alapanyagokról, ezeket hagyományos méterárú üzletekben nem lehet beszerezni...

2. Bizalom- Ha nyitott vagy, és bízol az adott szakemberben, akkor vállald csak a méretre készítést! Egy ruha sok esetben még készítés közben is alakul! Ha röghöz kötött vagy, és nem tudod elképzelni a végeredményt, nem biztos hogy szabad akár hónapokig az eredményen izgulnod!

3. Idő- Ha külföldön tartózkodsz, és nincs lehetőséged ruhapróbára járni (2-6 alkalom) akkor ne vállalj be készítést, hisz nagy esélye van, hogy nem készül el a ruhád- persze ez függ a ruha bonyolultságától is...

4. Ára- Egy méretre készített ruha -persze nem minden esetben, sőt- de lehet hogy költségesebb, mint kész ruhát választani, az árakról mindig előre tájékozódj, és az alapján dönts, így nem érhet meglepetés!

5. Az egyediség- Egy méretre készített, saját vagy tervező által megálmodott ruha különleges lehet, amit akár csak te viselsz- ha vásárlod és nem bérled!

6. Konfekció méret vagy? Az emberek nagy része nem egy konfekcionált- sztenderdizált méretet hord, a nagyon alacsony, nagyon magas, erősebb, vagy nagyon vékony alkatok, vagy akár mellben erősebb hölgyeknek sokkal jobb megoldás lehet a méretre készítés, ami igazán alakul a saját alkatához... Ez a nap különleges, nem rontsa el a menyasszonyi ruha a tökéletlenségével!

- Tájékozódj időben:

Szerződéskötés és foglalás előtt tájékozódj minden részletről, mert később már nem lesz lehetőséged "megbánni" a döntést! Fontos lehet, hogy a ruhát amennyiben bérled, mikor kaphatod meg, mikor kell visszavinned, hogyan alakítják, tisztítják-e a kiadás előtt, milyen kiegészítőket tartalmaz az ár, és hogy mikor kell fizetned! Egy szalonnak rendelkeznie kell saját szerződéssel, ami segít eligazodni mindezekben, rögzít minden igényt, és szabályokat tartalmaz!

-Dönts időben!

Nehéz döntést hozni egy ilyen fontos dologban, és sok esetben nem is lehet rögtön, egy ruhapróba végén dönteni! Fontos viszont, hogy ne halogasd a döntést sokáig, hisz elkelhet az adott ruha idő közben, és te sem tudsz tervezni... A ruha határoz meg sok mindent, akár a hajviseletet, a sminket, a csokor stílusát, a cipőt- ehhez tudod kell, mit fogsz viselni!

Következő írásunk...
Aktuális
Archive
Címszavas keresés
bottom of page